Как се произвежда Естествената коприна?

в Материи .

Всички сме чували за дрехи от коприна, спално бельо от коприна и за факта, че се добива от някакви буби, но не сме се запитвали за начина и процеса, който изминава коприненото влакно.

Аз да си призная изобщо не ми е минавало даже през ум, това ми беше изключително непозната материя, но се оказа, че е  много интересна.

Знаете ли, че родината на коприната е Китай и нейната история датира от преди повече от 4000 години. Технологията за нейното добиване се е предавала поколения наред. Никой друг не е знаел как се получава тя и онзи, който  разкриел тайната на копринената буба можело да бъде осъден на смърт, защото го смятали за предател. Представяте ли си, колко ценна е била тази информация?!

Коприната била много скъпа и се търгувала срещу различни стоки, а в Древен Рим даже се разменяла срещу злато.  Даваш злато, за да получиш коприна….това звучи много интересно. Но и времената са били интересни, не мислите ли? Поради много високата цена на коприната в древността само знатни и високопоставени хора можели да си я позволят. Даже бях чела, че Юлий Цезар бил изключително запленен от нея и веднъж, отивайки на театър, облечен изцяло в копринени дрехи, той бил осъден от поданиците си, че се облича прекалено луксозно.

Сега предполагам , че всички сте виждали копринени буби, или в момента ги търсите в интернет :) По-надолу в статията може  да разгледате снимките, а аз ще се постарая максимално точно и с най-малки подробности да Ви опиша процеса.

Коприната се произвежда от ларвите на копринената пеперуда. А ако знаете колко много видове копринени буби има, свят ще Ви се завие :) Но научното наименования на вида, който произвежда най-висококачествената коприна е Бомбикс Мори. За производството на копринен плат са необходими много копринени буби. Женската копринена пеперуда снася до 500 яйца, всяко с големина, колкото глава на топлийка. След около 20 дена яйцата се излюпват. Мъничките буби имат огромен апетит, поради което денонощно се хранят единствено с черничеви листа. До 17-18 дни бубата е увеличила първоначалните си размери до 70 пъти и сменила обвивката си 4 пъти. Замислете се само колко порастват за толкова кратко време (добре, че и при нас не е така :)). Когато копринената буба порасне напълно (увеличила е до 10 000 пъти теглото си – тук да Ви кажа направо се ококорих, докато чета, това е много) тя е готова да изпреде пашкул. Тялото й става прозрачно. Когато бубите станат по-неспокойни и започнат да търсят място, за да свият пашкула си, те се поставят в специални малки етажерки, с множество прегради. Там те отделят своята финна бяла нишка и се обвиват в коприна.

Интересното тук е , че  ларвите също претърпяват промени – погълнатите черничеви листа се превръщат във фиброин. Това е вид протеин, който се натрупва в двете копринени жлези. Фиброинът се покрива с лепкаво вещество, наречено серицин. Преди да излязат от устата на ларвата двете нишки фиброин се слепват със серицина. Под влияние на въздуха меката коприна се втърдява и се образува една по-дебела нишка.

Сигурна съм, че в момента се опитвате да си го представите – и аз бях така, може би ще потърся видеоклипове, защото това е изключително интересен процес, който аз смятам и за красив, по някакъв начин.

Копринената буба преде със скорост 30-40 см в минута, като през цялото време движи главата си на ляво и на дясно. След като преде в продължение на 2 денонощия, тя изплита нишка с дължина до 1500 метра (ето това вече силно ме впечатли). След всичко това следва размотаване на коприната и източването й в нишка. Процеса се нарича свилоточене. Пашкулите се поставят в гореща вода или на пара, за да може да омекнат. След това началото на нишката се улавя със специални въртящи четки. В зависимост от желаната дебелина на нишката могат да се усучат едновременно нишките на 2 или 3 пашкула. Така получената нишка се навива на макара и се суши. Суровата коприна се намотава отново на по-голяма макара. И така, нишките се подават за тъкане, за да се получи копринения плат, който след това може да се багри в различни цветове.

Копринената нишка има много свойства и сега ще обърнем внимание на тях:

 -  Гладкостта и мекотата на нишката се дължи на дегумирането или премахването на серицина, който покрива фиброина ;

 -  Копринената нишка се отличава с много голяма здравина, като стоманена нишка със същите размери ;

 - Лъскавината и перленият блясък, който притежава се дължи на структурата и формата на нишката, която представлява триъгълна призма, отразяваща светлината под различен ъгъл ;

 - Коприната е изключително нежна. Смята се, че предпазва от различни кожни заболявания. Някои козметични продукти са направени с пудра от коприна ;

 - Копринената нишка е силно хигроскопична. Тя има способността да поема и в същото време да отдава влага, което я прави предпочитана материя през горещите летни дни ;

И така, след всичко научено се оказа, че коприната е просто една вълшебна материя и титлата, която си е спечелила „Царицата сред платове“ е абсолютно заслужена.

Надявам се, да Ви е било толкова интересно, както и на мен и да съм успяла да Ви накарам да се влюбите в коприната. Аз лично все още си представям хиляди буби как се хранят, как тъкат и целия процес, докато до нас стигне това, което виждаме(и наистина ще потърся видео на този процес, дано намеря).

Вие може да разгледате нашите предложения от естествена коприна ето тук. Десените са изключително нежни, а повярвайте материята…..все едно някой те е прегърнал много нежно. Даже, като се замисля, не съм сигурна дали можем да получим такава ласка, мекота и нежност от живо същество :) Но пък комбинацията от двете – любим човек и копринено спално бельо – ето това е сбъдната мечта и гаранция за прекрасен и спокоен сън!

 


 

 


 

Автор: Свилена Жечева

Последно обновяване: 10/05/2019

Нов потребител

Създаване на профил

Създавайки профил, вие ще можете да пазарувате по-бързо, да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от редица бонуси, достъпни само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран клиент