Безплатна доставка при покупка над 100.00 лв.

Безплатна доставка важи за територията на Република България!

14 дни право на връщане

Как да запазим по-дълго спалното си ...
  • Начало
  • Блог
  • Как да запазим по-дълго спалното си бельо?

Как да запазим по-дълго спалното си бельо?

Как да запазим по-дълго спалното си бельо?
Колко от Вас знаят как да поддържат и да третират спалното си бельо, ама честно?! Сигурно са 4-5 …..Е и аз бях от тях, всеки е бил и затова днес съм решила да Ви обясня по-подробно как да запазим новото си спално бельо за по-дълго време и да му се радваме така всеки път, все едно сега сме го купили от магазина :)

Някой от Вас сигурно ще каже: „Ми нали има етикет“. Да, така е, има етикети, на абсолютно всяко текстилно изделие, но първо малко хора ги четат и още по-малко наистина се замислят.

На първо място и то много важно е да знаете състава на влакното на изделието, което сте закупили. Сега ще разгледаме поддръжката на различните материи при спалното бельо (което естествено не означава, че ако имате дреха от такъв вид материя трябва да я третирате по друг начин ).

Спално бельо със състав на влакното 100 % памук. Тук могат да влязат различен вид материи, които обаче са изработени изцяло от 100 % памук, просто броя на нишките е различен, начина на сплитане на памучните влакно също, и всичко това определя вида памучна материя. Такива са : ранфорс, перкал, памук (или така нареченото още хасе), памучен сатен. Направило ли Ви е впечатление, например, когато намокрим парче памук (на всеки се е налагала, било то да си изтрие лака, да се промие с реванол), колко бързо памука попива течността, като в момента на попиване размера на тампона памук леко се увеличава, а след като течността се изпари и тампона остане сух, той е с помалки размери, от първоначалното си състояние? Същото е и при спалното бельо. Всяка една материя, изработена от 100 % памук има % свиваемост, който е различен и се определя от това, колко гъсто е изтъкан плата. Ако плата е по-рехав, то при пране свиваемостта ще бъде по-висока, тъй като между нишките има пространство и след третиране влакната се събират, в следствие на което пространството изчезва и може да Ви се стори, че плата е много гъст, но за сметка на това се е свил малко над нормалното.
Следващото, което ще напиша важи за абсолютно всяка една материя и всяко едно изделие: ПЪРВОТО И ВТОРОТО ПРАНЕ НА СПАЛНОТО БЕЛЬО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИ ТЕМПЕРАТУРА, НЕ ПОВИСОКА ОТ 30 градуса. При следващи пранета може да увеличите градусите на 40 (аз лично пера моето на 40 градуса). По-висока температура не препоръчвам, тъй като от топлината влакното се свива още повече. Колкото и да не Ви се вярва праха за пране също е много важен. Дали сте една определена сума пари за нов спален комплект, следователно праха за пране, който използвате също трябва да бъде по-качествен, отговарящ на определени условия, и най-малкото трябва да сте го тествали и преди. За цветно спално бельо задължително използвайте препарати за цветно пране, за да може да запазите цветове за по-дълго време такива каквито са. Даже при първото пране не поставяйте в пералната машина нищо друго, само новото спално бельо, тъй като винаги остава остатъчна боя, в следствие на боядисването. Ако десена е с много наситени цветове Ви препоръчвам да сложите при първо и второ пране цветоулавящи кърпички. По този начин всичката остатъчна боя ще бъде „уловена“. В никакъв случай не добавяйте избелващи препарати (сега ще си помислите, тази за какви ни мисли, ние знаем, но в процеса на работа искам да Ви кажа че сме попадали на всякакви случаи, даже имаше един при който клиента сложил избелващ препарат, защото детето направило петно на плика и съответно целия плик беше просто „невероятен“) Та, затова повтарям пак – на цветно спално бельо не добавяйте никакви препарати. Ако някъде има петно, купете специален препарат за цветни петна, натъркайте препарата на петното, оставете малко, изплакнете и тогава сложете в пералната машина.

По отношение на памучното спално бельо всички перални имат програми за памук, при които температурата и оборотите на центрофугиране са указани много точно, просто изберете тази програма. Относно сушенето – сушилните отново разполагат с програма за сушене на памучно спално бельо. Те са на по-ниска температура и са по-дълги, като времетраене, но пък за сметка на това, спалното Ви бельо изглежда много добре и е запазено чудесно.

Тенсел и Зелен Чай – това са едни изключително фини материи и с тях трябва да се процедира много деликатно, защото иначе рискувате да ги опропастите. Както знаем тенсела и зеления чай са материи, които са напълно естествени и екологично чисти. При тях не препоръчвам температура   повисока от 30 градуса, при абсолютно всяко пране, не само при първото.  Относно сушенето – поновите сушилни знам че имат, защото съм виждала, програма за фини и деликатни материя. Ето на такава програма трябва да сушите спалното бельо от тенсел или зелен чай. Наистина са доста дълги, но докато те си се сушат Вие може да си почивате или да се поглезите :)
Спални комплекти с дантела и бродерия – в повечето случаи те са изработени от памучен сатен с жакард , а по края на плика и калъфките има дантела.  И тук важи правилото за пране при температура НЕ повисока от 30 градуса. Относно сушенето – НЕ препоръчвам сушилня, тъй като дантелата е много нежна и на места може да има много фини детайли.
Естествен лен. Това е една уникална материя, която лятото наистина може да Ви очарова, както с дрехи и със спално бельо. Да, има един минус – мачка се много, но какво път, някоя друга минута в гладене няма да скъси живота ни. Струва си :) Сигурно знаете, че естествения лен също много се свива, когато се намокри, а след това при носене (тук имам в предвид панталоните например) много се отпуска. Прането на спално бельо от естествен лен също трябва да се извършва при температура НЕ повисока от 30 градуса. Относно сушенето – ако имате възможност не го слагайте в сушилня, оставете го на простора, той съхне сравнително бързо. Но след това, за да изглежда добре задължително го пригладете с ютията малко :)
Естествена коприна. Това е най-уникалната материя, наистина, още се сещам за всички онези буби, които работят толкова неуморно, за толкова кратко време. Тук препоръчвам или ръчно или машинно пране , при много лек цикъл (изключително ниски обороти, даже може и без центрофугиране) и температура до 30 градуса. Използвайте съвсем малко количество течен перилен препарат. Химическо чистене не се препоръчва. Сушилнята е абсолютно забранена, както и директната слънчева светлина, тъй като коприната е силно фоточувствителна. Относно гладенето – температурата тук трябва да много ниска и да се глади внимателно, като водата , която се използва да бъде пречистена, защото иначе остават петна.
Памук Полиестер. На пазара може да срещнете спално бельо , което освен памучно влакно има в състава и процентно съдържание на полиестер. Именно заради полиестера тук може да си позволите температура на първо пране 40 градуса (въпреки, че аз си държа на моите 30), тъй като полиестерната нишка , както знаете е изкуствена, т.е. тя ще задържи памучното влакно да не се свие толкова много. Относно сушене – има програми за изкуствени материи, които са сравнително кратки, на пониски температури, но и да го оставите на директна слънчева светлина не е проблем, защото този вид материя изсъхва бързо.
Полиестер. Спално бельо от такъв вид материя може да се пере до температура максимум 60 градуса, но първото и второто пране нека да бъдат на 30-40 градуса. Оборотите на центрофугиране е желателно да са по-ниски. Или просто изберете програма за изкуствени материи, това се отнася и за сушенето. Гладенето на полиестерен плат трябва да бъде при много ниска температура и е желателно да не се зазяпваме към телевизора, защото вероятността да направим дупка е много голяма. Полиестера се стапя много бързо под въздействие на високата температура.

И с това мисля, че приключихме за спалните комплекти. Сега е време да обърнем внимание на завивките, които са най-добрият ни приятел през зимния сезон, както и на възглавниците.

Завивки с пълнеж от силиконов пух. Това е много разпространен пълнеж, който е лек, мек, и топли много. В зависимост от грамажа има летни, пролетно-есенни и зимни завивки. Летните завивки са тънки, много леки и приятни. Те не са обемни, поради което могат спокойно да се перат в домашни перални машини, даже и по-големите размери. При пролетно-есенните и зимните завивки нещата вече стоят доста по-различно. Те са много обемни, не толкова тежки, но наистина обемни, заради по-голямото количество силиконов пух. Единичните размери може и да Ви се съберат в пералнята (аз имам няколко единични и ги пера в домашна перална машина), но все пак от значение е големината на барабана, защото ако не Ви се събира, не мачкайте излишно. Отидете на обществена перална или химическо чистене и я оставете там.  Особеното при зимните завивки е, че точно заради обема, трябва да се поставят в много голяма барабан, с какъвто пералните машини за лично ползване не разполагат. Тук няма значение до колко килограма е Вашата пералня. Важното е да има достатъчно място в барабана, за да може завивката да се намокри добре, перилния препарат да се разнесе равномерно по цялото изделие, за да не остават петна и след това да се изплакне и изцентрофугира много добре. За всички тези процеси е нужно поголямо количество вода и малко повече пространство. Така че, по-големите размери задължително ги дайте на химическо чистене или обществена пералня.  След това, за да предпазите завивката, т.е. да не се налага често пране я сложете в плик. Е сега, яко е някоя много красива завивка и искате да си я гледате, просто ще имате почести разходки до химическото , но пък движението си е полезно все пак :)  След като се преустанови нейното ползване, е хубаво завивката отново да се изпере, да изсъхне добре и да се прибере на сухо и проветриво място, без влага. А за да не заема много място може да я вакуумирате. Така ще бъде напълно готова за директно ползване през следващата зима, като ще са необходими няколко минути след развакуумирането за да възвърне обема и формата си.
Завивки с пълнеж от гъши пух и пера. Това са много топли завивки, и през зимата наистина ще Ви бъде много уютно с тях, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ПЕРЕТЕ ТАКЪВ ВИД ЗАВИВКА У ДОМА (и не само завивка, а всеки вид изделие с този вид пълнеж). Поддръжката на завивките от гъши пух е само и единствено на химическо чистене. Гъшия пух има една особеност, много важна. Тъй като е естествен  материал, при намокряне той трябва да изсъхне изключително бързо, защото иначе остава влажен, степва се, и започва да мирише, т.е. появява се мухъл. Затова е недопустимо оставянето на завивката на естествено съхнене, на терасата или в стаята на сушилника.
Възглавници със силиконов пух – те могат съвсем спокойно да се перат в перална машина (аз моите ги пера). Изсъхват бързо. Но тук има нещо друго, за да предпазите самата възглавница, и да не я перете толкова често, защото колкото и да е хубава редовното пране ще си окаже влияние на пълнежа, какъвто и да е той, Ви препоръчвам да слагате протектори за възглавница. Те представляват калъфка, но с цип на късата страна. Памучни са , капитонирани и по този начин предпазват възглавницата и нейния пълнеж от замърсяване. Сваляте, перете (на 30 градуса разбира се) и поставяте отново.

Ех, колко лесно и забавно звучи само :)

Възглавници с пълнеж от гъши пух и пера – тук важат всички правила, както при олекотената завивка с пълнеж от гъши пух. Само химическо чистене.


Надявам се, да съм полезна с поднесената информация. Ако някой знае нещо по-различно ще се радвам да го споделите :)

 

Автор: Свилена Жечева

 

Назад към всички

Артикули