Безплатна доставка при покупка над 100.00 лв.

Безплатна доставка важи за територията на Република България!

14 дни право на връщане

Как да изберем подходящата завивка?

Как да изберем подходящата завивка?

Как да изберем подходящата завивка?
Здравейте, Скъпи ми читатели (надявам се, че сте повече от един :) ).

Онзи ден имах интересен разговор с един клиент. Той ме попита, как точно да прецени какъв вид завивка да си купи, тъй като до сега не е ползвал наши завивки, нито му се е налагало сам да ги избира. Попита ме на какви фактори да обърне внимание, дали температурата в помещението има значение, дали пълнежа е важен, външния плат оказва ли влияние. И да Ви кажа, доста се зачудих, как наистина и на какво трябва да обърнем внимание , когато си избираме олекотената завивка. Стана ми интересно и прочетох много статии и мнения (някои от които бяха пълни небивалици) и реших да Ви насоча, какво е от значение при избора на завивка и какви видове завивки се предлагат на пазара.

Първото, за което се сещам, че е задължително да се обърне внимание това е вида на пълнежа.

Естествен пух и пера или по-популярното наименование „гъши пух“. Сигурна съм, че знаете, но за да нямам пропуски ще Ви припомня отново, че този вид пълнеж се добива от перата на водните птици, като патици и гъски. Освен с пух, завивките могат да се напълнят и с пера, като има % съотношение. За целта перата се смилат на по-фини частици, за да не ни бодат, докато спим.

Влакната на пуха са много меки и леки. Между тях има въздушно пространство, като въздушен джоб, в който се задържа топлината. Представихте ли си го, много интересно звучи :)

Много важен е факта, че гъшия пух не е подходящ за хора, които са склонни към алергии, тъй като самия той предизвиква такива. Естествено има завивки, хипоалергенни, които са специално обработени за намаляване риска от алергични реакции. Плата, който се използва при изработка на изделията от гъши пух (завивки, възглавници, якета) е специално обработен, за да не излиза пуха или перото през него.

Най-финия пух се намира по шията и коремчето на птицата. Завивките с пух и пера са много топли и са подходящи за хора, които наистина са по-зиморничави и обичат по-топли завивки.

Може да разгледате нашите олекотени завивки , които са изцяло с пълнеж от гъши пух ето тук.

Друг вид пълнеж, който стана много популярен в последните няколко години, това е вълната. Вълната е високо термоизолираща, но в същото време притежава способността да попива влагата от тялото и да я изпарява в атмосферата, като по този начин ни осигурява по-комфортен сън.

 В последното десетилетие  много голяма популярност набира синтетичния пълнеж – силиконов пух. Той е много мек, лек и в същото време топли много, защото има способността да задържа топлината и да я отдава на тялото, по време на сън. При деформация, той възвръща формата си, т.е. колкото и да мачкате завивката, докато спите, тя няма да се слегне, на сутринта нейната пухкавост и мекота ще бъдат същите, както в началото. Разгледайте предложенията ни от огромния брой завивки със силиконов пух ето тук.

И така поговорихме доста за по-основните видове пълнежи.  С не по-малко значение е и външния плат, т.е. калъфът, в който се намира пълнежа.  Един плат (без значение от състава му) се определя за по-висок клас , в зависимост от броя на нишките на квадратен сантиметър. Колкото повече нишки има, толкова по-качествен е плата.  Калъфа може да бъде изработен от различни видове материи – микрофибър, памук, памучен сатен, памукполиестер, вискоза,  тенсел, общо взето от почти всяка една материя , за която се сещате в момента или смес между няколко.

Ако държите на естествените материи горещо Ви препоръчвам завивките, при които калъфа е изработен от памук, тенсел, вискоза. Ние имаме доста интересни предложения, не само като вид материи, но и цветово. Както се казва – при нас ще се намери за всеки по нещо :)

Много важен критерий при избора на завивка, това е температурата, в помещението, в което ще се ползва олекотената завивка. Има няколко различни варианта на топлина, определящи се от грамажа на използвания пълнеж.  Предлагат се завивки с 300 гр/м2(подходяща за зимата), 200 гр/м2(подходяща за късна есен и ранна пролет), 100 гр/м2(подходяща за късна пролет и ранна есен), 60гр/м2(подходяща за летния сезон) .

Ако предположим, че през зимата в спалнята си поддържате температура, в порядъка на 23-24 градуса, по време на сън, и не сте толкова зиморничав човек завивката с пълнеж от 200 гр/м2 ще Ви бъде достатъчна. Тя ще Ви осигури останалата част от топлината, която е нужна на тялото и клетките, за да спите спокойно и да се възстановите. Ако сте от типа хора, които спят в по-хладна стая, на по-ниска температура, например 19-20 градуса, тогава Ви препоръчвам завивката с 300 гр/м2 (особено, ако не спите с пижама :)) На всички ни е известно , а и сме го изпитали, че когато температурата не е подходяща самото ни тяло не може да се отпусне, спим неспокойно, будим се често, постоянно гледаме да се увием, защото усещаме, че все ни духа от някъде. Това означава, че завивката, която ползваме не е достатъчно топла.

Завивките със 100 гр/м2 и с 60гр/м2 са подходящи за доста по-топлите дни – много късна пролет и много ранна есен и лято. Въпреки че, ако спите на 26-27 градуса (повярвайте има и такива хора) може би завивка със 100 гр/м2 ще Ви бъде достатъчна, даже и през по-студените дни. Летните завивки си имат и още едно предимство – те са толкова тънки и падат толкова добре на спалнята, че могат да се използват, като кувертюри (покривала) за леглото. Не е ли чудна идеята – ставаш, изпъваш малко завивката и това е, нищо повече, а вечерта просто се мушкаш под нея и се пренасяш в страната на сънищата.

Има един  вид олекотена завивка, който е подходящ за всички сезони. Това е завивката „Четири сезона“. Представлява комплект от 2 броя завивки, закопчани една за друга посредством тик-так копчета. Едната завивка е с грамаж 300 гр/м2 (зимен вариант), а другата е с грамаж 150 гр/м2 (пролетно-есенен, летен вариант). В зависимост от настоящия сезон и от Вашите нужди може да ползвате всяка завивка по отделно. Двете заедно може да ги ползвате, ако ходите на хижа, някъде на високо и студено в планината (малко се размечтах).  Може да разгледате нашите предложения на завивка Четири сезона тук.

Това са основите параметри и фактори, които трябва да вземете под внимание, когато си купувате олекотена завивка, а за да я запазите за по-дълго време ще си поговорим в друга статия :)

И така, надявам се тази информация да Ви е била полезна, а ако нещо съм пропуснала, може да ми напишете (с радост бих прочела още интересна информация :)).


Автор: Свилена Жечева

Назад към всички

Артикули