Безплатна доставка при покупка над 100.00 лв.

Безплатна доставка важи за територията на Република България!

14 дни право на връщане

Какво представлява памука?

Какво представлява памука?

Какво представлява памука?

Преди да започна да ви разказвам за видовете материи, тяхната същност, свойства е добре да отделим внимание на едно от най-важните растения – памука. Казвам най-важно, защото ако се замислим ние сме заобиколени от него, не само по време на сън, а и в ежедневието си, чрез дрехите, които носим, козметиката която ползваме.

Памука е една много ценна влакнодайна култура. Добива се от семепъпката на няколко вида от растението. Памука представлява съвкупност от меки, пухкави щапелни влакна, които са изградени от 94 % целулоза. Растението от което се добива памука е многогодишен храст, разпространен в тропическите и субтропическите региони. Влакната на памука се използват за направата на прежда или платове за текстилната промишленост. Сам по себе си памука се използва от дълбока древност за плат. Открити са фрагменти от памучен плат, датиращи от 5000 г. Пр.Хр. Най-големия производител на памук в света е Китай.

Към момента с всички тези модерни технологии непрекъснато се произвеждат все по-нови изкуствени тъкани, но интересното тук е, че използването на памучните влакна нараства. Причината за това се крие в структурата на влакното и неговите свойства – регулира топлината на тялото,не предизвиква алергии, отличава се с изключителна здравина и издръжливост. Интересното за мен, докато проучвах растението беше, че почти цялата част на плода се използва, за добив на различни продукти. Всички знаем, че от влакното се произвеждат прежди и тъкани, служи за изработка на брезенти, ремъци, изкуствена коприна, филтри и намотки на електромотори (ето това изобщо не съм го предполагала). По семената има един много лек мъх, от който се приготвят над 30 продукта с различно приложение, а от самите семена се извлича масло, което е полусъхливо и служи за производство  на сапуни, а ако се добие чрез студено пресоване може да се използва за храна на хората. От семената се добиват и белтъци, които имат състав близък до млечния и намират голямо приложение  за производството на храна за деца. Преработени стъблата могат да служат, като енергиен източник.
Сигурна съм, че повечето от вас не се бяха замисляли за факта, че едно на пръв поглед обикновенно растение може да има толкова голяма и важна роля в живота ни. Сега като си мисля, ние всеки ден имаме досег до предмети, направени от памук и нямам в предвид само дрехите, които носим.
Сега се сещам и за едни други свойства на памука – той може да абсорбира до около 20 % от собственото си тегло, без да изглежда мокър. Устойчив е на дърпане и мачкане (в момента сигурно търсите нещо памучно за да опитате , е и аз го правя).

Всички тези свойства и състава на памука го правят идеален при избора на спално бельо. В зависимост от начина на сплитане на нишките, техния брой и допълнителните процеси, различаваме отделните видове памучни материи, но сигурно се изморихте, така че това за друг път.
И все пак, не е ли уникално, как едно растение участва толкова много в живота ни, а ние даже не го забелязваме?! Помислете си... 

Назад към всички

Артикули