Памучен Сатен

в Материи .

Памучен Сатен

 

След като вече ви запознах с растението Памук и неговите свойства, сега е време да си поговорим за различните материи, които произлизат от него. Днес съм решила да обърнем внимание на памучния сатен (или сатениран памук, значението е едно и също).
 

Много от вас предполагам не правят разлика между памучен сатен и изкуствен сатен. Когато чуете думата "Сатен" съм почти 100 % сигурна, че я свързвате с много лъскавина и пързаляне по време на сън :) . Това е свойство, характерно точно за изкуственият сатен, който да си признаем е залял пазара. Състава на тази тъкан е изцяло от полиестерни влакна. Ако спите в такъв вид чаршафи ще имате усещането, че все едно са ви увили в найлон и сте си легнали. Това се дължи на изкуствените полиестерни влакна, които нямат свойството да пропускат въздух и по този начин тялото да диша(сега се сещате за свойствата на памука) . Сигурна съм, че всеки от нас знае за какво точно говоря, тъй като ако не спално бельо, то поне веднъж (нека си признаем, че е повече)  сме ползвали полиестерни дрехи. И да...сега, като се сетя наистина имах усещането, че са ме опаковали в найлон и са ме пуснали.
 

Прилагателното "Памучен"  само ни подсказва, че все пак тъканта е свързана с памука. Състава на памучния сатен е 100 % памучни влакна, без никакво съдържание на полиестер. Важното при памучния сатен е начина, по който се тъкат нишките. Сплитката на влакната е 4 върху 1 нишки. Освен това, влакното се подлага и на една допълнителна обработка, наречена мерсеризация. Сигурно сте чували или чели израза "мерсеризиран памук". И на мен, както и на вас в момента предполага, ми звучеше нещо, като нещо много сложно, което се прави. Сега ще ви обесня същността на процеса :)
 

Мерсеризацията е вди обработка на най-високачественият памук. процеса е открит и патентован през 1851г. При тази обработка памучните влакна под голямо налягане се потапят натриев хидооксид. След това се изплакват с неутрализиращи вещества. По време на процеса, влакното се разтяга, в резулатат на което се появява характерният блясък и мекота за тази тъкан. Памучният сатен задържа много добре цветовете и при правилно третиране те не избледняват с години. Високия клас на памучния сатен се определя и от броя на нишките, който започва от 87 см2  до над 300 см2. По-високият брой нишки определя и по-високото качество и здравина на тъканта. Спалното бельо от памучен сатен има способността лесно да поема влажността от кожата, не запарва и не задушава.
 

Почти съм убедена, че повечето от вас никога не се бяха замисляли за всичко това, като брой нишки, свойства, допир до кожата. И аз не бях, ако трябва да съм честна, изобщо даже не се интересувах какво спално бельо използвам и какво предлгата, но четейки за всички свойства и въздействия върху нас, а и имах и все още имам възможността да се докосвам до различни материи, да ги усетя между пръстите си, си дадох сметка, че това е едно от нещата, които са с изключителна важност, а ние не им отдаваме никакво значение. В този момент реших, че след като половината си живот прекарвам в любимото си легло, то би било добре там да ми е възможно най-комфортно и уютно.
 

Да ви кажа, даже сега само докато пиша и се размечтавам и ми се доспива :)

Надявам се, че съм успяла да ви накарам да се замислите за това. Сладки сънища ви пожелавам :)

 

Автор: Свилена Жечева

Последно обновяване: 24/05/2019

Нов потребител

Създаване на профил

Създавайки профил, вие ще можете да пазарувате по-бързо, да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от редица бонуси, достъпни само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран клиент