Безплатна доставка при покупка над 100.00 лв.

Безплатна доставка важи за територията на Република България!

14 дни право на връщане

Памучен сатен

Памучен сатен

Памучен сатен
След като вече ви запознахме с растението Памук и неговите свойства, сега е време да си поговорим за различните материи, които произлизат от него. Днес решихме да обърнем внимание на памучния сатен (или сатениран памук, значението е едно и също).
Много от вас предполагам не правят разлика между памучен сатен и изкуствен сатен. Когато чуете думата „сатен“ съм почти 100 % сигурна, че я свързвате с много лъскавина и пързаляне по време на сън J
Това е свойство, характерно точно за изкуствения сатен, който да си признаем е залял пазара. Състава на тази тъкан е изцяло от полиестерни влакна. Ако спите в такъв вид чаршафи ще имате усещането, че все едно сте увити в найлон и сте си легнали. Това се дължи на изкуствените полиестерни влакна, които нямат свойството да пропускат въздух и по този начин тялото да диша. Сигурна съм, че всеки от нас знае за какво точно говоря, тъй като ако не спално бельо, то поне веднъж (нека си признаем, че е повече) сме ползвали полиестерни дрехи. 
Прилагателното „памучен“ само ни подсказва, че все пак тъканта е свързана с памука. Състава на памучния сатен е 100 % памучни влакна, без никакво съдържание на полиестер. Важното при памучния сатен е начина, по който се тъкат нишките. Сплитката на влакната  е 4 върху 1 нишки. Освен това, влакното се подлага и на една допълнителна обработка, наречена мерсеризация. Сигурно сте чували или чели израза „мерсеризиран памук“. И на мен, както и на вас в момента предполагам, ми звучеше нещо много сложно, което се прави. Сега ще ви обесня същността на процеса. J
Мерсеризацията е вид обработка на най-висококачествения памук. Процеса е открит и патентован през 1851г. При тази обработка памучните влакна, под голямо налягане се потапят в  натриев хидрооксид, след което се изплакват с неутрализиращи вещества. По време на процеса, влакното се разтяга, в резултат на което  се появява характерния блясък и мекота за тази тъкан.Памучния сатен задържа много добре цветовете и при правилно третиране те не избледняват с години. Високия клас на памучния сатен се определя и от броя на нишките, който започва от 87 см2  до над 300 см2 . По-високия брой нишки определя и по-високото качество и здравина на тъканта. Спалното бельо от памучен сатен има способността лесно да поема влажността от кожата, не запарва и не задушава.
Почти съм убедена, че повечето от вас никога не са се замисляли за всичко това, като брой нишки, свойства, допир до кожата. И аз не бях, ако трябва да съм честна, изобщо даже не се интереувах какво спално бельо използвам или какво предлагат, но четейки за всички свойства и въздействия върху нас, а и имах, и все още имам възможността да се докосвам до различни материи, да ги усетя между пръстите си, си дадох сметка, че това е едно от нещата, които са с изключителна важност, а ние не им отдаваме никакво значение. В този момент реших, че след като половината си живот прекарвам  в любимото си легло, то би било добре там да ми е възможно най-комфортно и уютно.
Да ви кажа, даже сега само докато пиша и се размечтавам и ми се доспива J
Надявам се, че съм успяла да ви накарам и вие да се замислите за това. J
 

Назад към всички

Артикули