Безплатна доставка при покупка над 100.00 лв.

Безплатна доставка важи за територията на Република България!

14 дни право на връщане

Естествен Лен

Естествен Лен

Естествен Лен
Тъй като наближава лятото, започнах да преглеждам гардероба си и се натъкнах на любимите си летни панталони. Материала, от който са изработени е естествен лен и в този момент отново се замислих как уж някакво си растение присъства в ежедневието ни. Стана ми интересно какво приложение намира това растение и реших да споделя проучването си с Вас. J
Ленът представлява едногодишни и многогодишни тревисти растения и полухрасти от сем. Ленови. Има различни видове лен – влакнодаен, маслодаен, междинен, планински и полуземен. От растението в употреба влизат всички части. Ленът притежава лечебни свойства, с които съм сигурна, че повечето от Вас са запознати. Ще подчертая някои от тях:
  • Противотуморно
  • Противовъзпалително
  • Подобрява храносмилането
  • Регулира хормоналния дисбаланс
  • Предпазва от сърдечно съдови заболявания
  • Има диуретично действие
  • Аналгетично действие
  • Антиоксидантно действие
  • Тонизаращо действие
  • Противосъсирващо действие
И още много други. Докато проучвах свойствата на растението, просто онемях колко много и какви лечебни свойства има, и да Ви споделя изтичах до най-близката аптека и се запасих с ленено семе. J
Но днес искам да Ви запозная по-обстойно с влакнодайното растение лен и неговото приложение в текстилната промишленост.
Знаете ли, че  има данни според които ленът е най-древният, познат в света, текстил. Доказателствата за това датират от 8000 г. Пр.Н.Е. Нали сте чували, че телата на фараоните са се мумифицирали? Те са били обвивани точно в лен.
През 6000 г Пр.Н.Е. финикийците запознали да купуват лен от Египет, за да го внасят в Ирландия, Англия и Бретан. Това превръща лена в първото текстилно растение отглеждано в Европа.
Влакната на лена варират на дължина от 25 до 150 см. Съществуват две основни разновидности според дължината и качеството на влакното: по-късо за по-груби тъкани и дълги фини влакна за по-деликатни.
Сигурно си мислите, че процеса на преработка на лена в текстил е много сложен процес. Е, и аз го мислех, но се оказа по-просто. Цялата същност на процеса се изразява в издърпване, напояване с вода с цел нишките да се отделят от стъблата (този процес се извършва направо на полето), жътва и мъкнене – това е отделянето на нишките по механичен начин от стъблото. При този процес се получават много вторични суровини – ленено олио, целулоза, семе, плява. Не остава и частица от лена, която да не се използва.
Ленът е едно от най-здравите растителни влакна, 2 до 3 пъти по-здраво от памучното. Лененият текстил притежава лек естествен блясък. Цветът му може да варира в нюансите на слонова кост, екрю, светло или жълтеникаво кафяво или сиво. Снежно бял цвят се постига чрез силно избелване.
След качествена обработка лененият плат има способността бързо да абсорбира и губи влажност. Може да попие до 20 % вода без никакво усещане за мокрота. Ленът е изключително издръжлив и здрав, и е единствената тъкан, която е по-здрава мокра, отколкото суха. Влакната не са разтегливи и са устойчиви на изтъркване. И все пак лененото влакно има много ниска еластичност, в следствие на което при постоянно сгъване и гладене на едно и също място влакното се къса.
Ленът е сравнително лесен за поддръжка, тъй като не задържа мръсотия и петна, не се разнищва и може да бъде почистван химически, в перална машина или на пара. Издръжлив е на високи температури и може да има първоначално свиване в рамките на допустимото.
Ленът има способността да предоставя възможност на кожата да диша и да задържа прохладата, което го прави идеален избор за лятото.
Знам какво е в горещите летни дни да съм с ленени дрехи, които са толкова леки, но не мога даже и да си представя какво блаженство и удоволствие би било да си легна в такова спално бельо. Мисля , че определено бих пробвала през този сезон J
Ако някой от Вас има наблюдения ще се радвам да сподели с нас впечатленията си.
До следващият път J
 

Назад към всички

Артикули