Инфо за доставка

 

При поръчка,  на стойност над 100.00 лв. доставката е безплатна за територията на цялата страна, с икономична услуга на куриерска фирма Спиди и Лео Експрес! При поръчка на матрак куриерската услуга е за сметка на клиента, а доставката се извършва с куриерска фирма Еконт Експрес! За София и Хасково доставката на матраци е безплатна до адрес!

 

Куриери

Куриерските фирми, с които работим са „Спиди“ и  „Лео Експрес”.

Цената на куриерскaта услуга не е фиксирана и не е включена в цената на предлаганите продукти. Тя се определя от самата фирма, която извършва доставката и варира в зависимост от килограмите на продукта и населеното място. При поръчки на стойност под 100.00лв. куриерската услуга е за сметка на клиента, а поръчката може да бъде изпратена с куриерска фирма по избор на клиента. В полето за „Специални инструкции“ можете да отбележите предпочитаната от Вас куриерска фирма.

Доставката може да бъде до посочен от Вас адрес или до офис на куриерска фирма Спиди и Лео Експрес. Моля отбележете адреса на офиса, ако желаете да получите пратката си от там.

Доставката на матраци се извършва с куриерска фирма Еконт Експрес, като куриерската услуга е за сметка на клиента. За гр. София и гр. Хасково доставката на матраци е безплатна, като фирмата не предлага качване до етаж и монтаж!

За проверка стойността на куриерската услуга за Вашата пратка може да използвате калкулатора, публикуван в сайта на посочените по-горе куриерски фирми.

Всяка поръчка се изпраща с наложен платеж, а Вие заплащате стойността на поръчаните от Вас продукти + стойността на куриерската услуга при доставката, ако поръчката Ви е на стойност под 100лв.

За доставка в чужбина куриерската услуга е на различна стойност, в зависимост от държата, до която се изпраща и килограмите на поръчаните артикули. Може да отправите запитване на тел.: +359 887 87 06 52

 

Обработка на поръчка

Поръчките се обработват и  изпращат в рамките на 5 работни дни.

Поръчки, направени след 15:00ч., в Петък, както и поръчки заявени в Събота, Неделя или празнични дни, се обработват в първия работен ден.

При направени коректни заявки, за които няма възникнали въпроси или неточности, нямаме практика да се свързваме с клиентите по телефона за потвърждение. На e-mail адреса, който сте посочили получавате информация на какъв етап е Вашата поръчка. Статус "Обработва се" означава, че поръчката Ви е приета от администратора и е в процес на подготовка. Статус "Изпратена" означава, че поръчката Ви е изпратена. 

Ако желаете наш служител да се свърже с Вас преди да се изпълни Вашата заявка, моля отбележете в полето „Специални инструкции”.

За информация позвънете на телефон: +359 887 87 06 52

 

 

 

Нов потребител

Създаване на профил

Създавайки профил, вие ще можете да пазарувате по-бързо, да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от редица бонуси, достъпни само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран клиент