Какво представлява Памука?

в Материи .

Какво представлява Памука?

 

Преди да започна да Ви разказвам за видовете материи, тяхната същност, свойства, е добре да отделим внимание на едно от най-важните растения  - Памука. Казвам най-важно, защото ако се замислим ние сме заобиколени от него, не само по време на сън, а и в ежедневието си, чрез дрехите, които носим, козметиката, която ползваме.

 

      

 

Памука е една много ценна влакнодайна култура. Памука представлява съвкупност от меки, пухкави щапелни влакна, които са изградени от 94 % целулоза. Растението от което се добива памука е многогодишен храст, разпространен в тропическите и субтропическите региони. Влакната на памука се използват за направата на прежда или платове за текстилната промишленост.
 

Сам по себе си памука се използва от дълбока древност за плат. Открити са фрагменти от памучен плат, датиращ от 5000 г. пр.хр. най-големият производител на памук в света е Китай.
 

Към момента с всички тези модерни технологии непрекъснато се произвеждат все по-нови изкуствени тъкани, но интересното тук е, че използването на памучните влакна нараства. Причината за това се крие в структурата на влакното и неговите свойства - регулира топлината на тялото, не предизвиква алергии, отличава се с изключителна здравина и издръжливост.
 

Интересното за мен, докато проучвах растението беше, че почти цялата част на плода се използва, за добив на различни продукти.
 

Всички знаем, че от влакното се произвеждат прежди и тъкани, служи за изработка на брезенти, ремъци, изкуствена коприна, филтри и намотки на електромотори (ето това изобщо не съм го предполагала). По семената има един много лек мъх, от който се приготвят над 30 продукта с различно приложение, а от самите семена се извлича масло, което е полусъхливо и служи за производство на сапуни, а ако се добие чрез студено пресоване може да се използва за храна на хората. От семената се добиват белтъци, които имат състав близък до млечния и намират голямо приложение за производството на храна за деца. Преработени стъблата могат да служат, като енергиен източник.
 

Сигурна съм, че повечето от Вас не се бяха замисляли за факта, че едно на пръв поглед обикновено растение може да има толкова голяма и важна роля в живота ни. Сега, като си мисля, ние всеки ден имаме досег до предмети, направени от памук и нямам в предвид само дрехите, които носим.
 

Сега се сещам и за едни други свойства на памука - той може да абсорбира до около 20 % от собственото си тегло, без да изглежда мокър. Устойчив е на дърпане и мачкане (в момента сигурно търсите нещо памучно за да опитате :) , е и аз го правя).
 

Всички тези свойства и състав на памука, го правят идеален при избора на спално бельо. В зависимост от начина на сплитане на нишките, техния брой и допълнителни процеси, различаваме различни видове памучни материи, но сигурно се изморихте, както и аз, така че за това друг път.
 

И все пак не е ли уникално, как някакво си растение участва толкова много в живота ни, а ние даже не го забелязваме?! Помислете си..... :)

 

 

Автор: Свилена Жечева

Последно обновяване: 10/05/2019
  • Verified by VISA
  • MasterCard SecureCode
  • Bank
  • Visa
  • MasterCart
  • Mastro
  • Diner Club International
  • JCB

Нов потребител

Създаване на профил

Създавайки профил, вие ще можете да пазарувате по-бързо, да следите състоянието и историята на поръчките си и да се възползвате от редица бонуси, достъпни само за регистрираните ни потребители.

Продължи

Регистриран клиент